Ut Muziek: Herman Ritter en Nel, Harrie en Karel Franken

groep

Ut Muziek bestond uit 5 personen:
Karel Franken; contrabas, accordeon, vlier, viool, fluitjes, zang en kleppers
Nel Franken; klarinet, vlier, rommelpot, zang en fluit
Herman Ritter; viool, doedelzak en vlier
Harrie Franken; zang, accordeon, tienbasser, viool, vlier en draailier
Leen Verhoeven; zang, slagwerk


De groep bestaat sinds 1973 en legt zich toe op het uitvoeren van de traditionele Kempische/Brabantse muziek. Een groot gedeelte van het instrumentarium werd door de leden zelf gebouwd.
De liederen werden/worden opgetekend bij oudere mensen in de provincie. Het liedarchief bestaat momenteel uit zo'n 15.000 liederen (bandopnamen, liedbladen, handschriften) en enkele tientallen dansen. Voor een groot gedeelte zijn de teksten reeds uitgewerkt en zijn er transcripties gemaakt.

repertoire
Het repertoire van Ut Muziek bestaat bijna uitsluitend uit bewerkte liederen en melodieën uit het liedarchief. Zie daarvoor de hoofdstukken liederen, kerstliederen en instrumentaal.

uitgaven

In 1978 verscheen er een bloemlezing uit dit archief:Franken, Harrie; Liederen en dansen uit de Kempen, Hapert 1978, uitgegeven door de stichting Brabants Heem. Het boek bevat ruim 400 liederen met muziek en een inleiding. Bij Drukkerij-uitgeverij De Kempen verschenen negentien delen van de reeks ‘Kroniek van De Kempen’ (1981-2000), waarin nog eens zo’n 1000 liederen (met muziek en commentaar) en volkse voordrachten werden gepubliceerd.
Het complete repertoire met muziek en info is gebundeld t.g.v. het 25-jarig bestaan in Utmuziekboek met meer dan 100 liederen.
Er werd ook gewerkt aan een auditieve uitgave. Er verschenen tot nu toe 3 LP’s:

Kerst- en Nieuwjaarsliederen (m.m.v. Gerard van Maasakkers)
Verhalende liederen
Feestliederen

Verhalende liederen en Feestliederen zijn nu te verkrijgen op een CD. De twee CD's gaan vergezeld, indien gelijktijdig besteld, van een boekje met teksten en achtergrondinformatie.
Kerst- en Nieuwjaarsliederen zijn eveneens op CD verkrijgbaar. Het boekje dat deze CD vergezelt, bevat naast de teksten en achtergrondinformatie ook de muziek.

doelstelling
Ut Muziek stelt zich ten doel:
Het opsporen, vastleggen en toegankelijk maken van de streekliederen en hun functie;
Het ten gehore brengen en publiceren van het liedrepertoire;
Ontspanning d.m.v. lied en dans.

De groep streeft naar uitvoeringen in de geest van en vanuit de traditie van de Kempische/Brabantse mens, eenvoudig en niet strevend naar virtuositeit.


© Liedarchief Weebosch-Bergeijk